Турнір пам’яті – повернення Андрія Веждела із небуття

Ці меморіальні змагання на Іршавщині з повним правом можна назвати серед таких, чия історія найдавніша. Перший турнір спортивна громадськість, друзі  і колеги, влада і сім’я Андрія Андрійовича провели у вже далекому 2000-му році, — коли не стало однієї із найбільш помітних постатей на футбольній арені Іршавщини та й цілого Закарпаття.

За цей час на земних газонах полів змінилося не одне покоління гравців, але неодмінно залишається на ньому той дух, що зриває із сидінь і лавок запальних уболівальників від розпачу нереалізованого вдалого моменту, або ще з гучнішими криками від захоплення красивим голом. Азарт, сила, техніка володіння м’ячем притаманні Андрієві Вежделу до цих пір пам’ятають представники старшого покоління футбольних уболівальників. Зміна поколінь відбувається не тільки на футбольному полі, але й на глядацьких трибунах.

Свято, за яким встигли скучити  прихильники однієї із найбільш масової спортивної гри недавно пройшло на іршавському стадіоні. Церемонія  урочистого відкриття передбачає   неодмінні  традиційні елементи, але коли при  офіційних виступах звучать спогади про рідну людину, про особистого друга, про соратника по спорту, вони не можуть не бути емоційними, не можуть не викликати душевного щему. Що і підтвердилося при коротких спічах заступника голови Федерації футболу Закарпатської області Станіслава Сухана та голови Федерації футболу Іршавського району Василя Поповича.

У цьогорічному турнірі пам’яті Андрія Веждела взяли участь п’ять команд, історично пов’язаних із цим іменитим футболістом. До їх числа, окрім іршавської футбольної дружини долучилися: збірна ветеранів райцентру; с. Нове Давидково (Мукачівський район); с.Вільхівка і збірна Загаття і Чорного Потоку.

Після перших ігор у двох підгрупах стало зрозуміло, що боротьба за Кубок  є принциповою, як і позиція колись у захисті на полі Андрія Веждела, а підтвердженням цьому служили незначна різниця у забитих і пропущених м’ячах і невелика їх кількість у рахунках:  Загаття –Ч.Потік: 3:1; Іршава – збірна ветеранів:2:0; Н.Давидково – Вільхівка: 3:3. Участь у фіналі вибороли господарі поля та новодавидківці, де перші закріпили рахунком 3:1 право честі  у турнірі.

Окрім Кубка, організатори вручили нагороди найкращим у таких амплуа: воротар – Федору Петеру з команди ветеранів; захисник — Андрію Вежделу, сину Андрія Андрійовича; півзахисник – Іван Білак зі збірної Загаття/Ч.Потік; нападник – Віктор Басараб (чотри забиті голи) із Нового Давидкова.

На відмінно провели матчі арбітри Михайло Лялюк та Іван Біров.

Як і кожен попередній турнір пам’яті Андрія Веждела проспонсорував заступник голови федерації футболу Закарпатської області Станіслав Сухан. 

Михайло БОРЖАВСЬКИЙ.